Biserica Ortodoxă nu obligă pe nimeni

Oameni buni, Biserica Ortodoxă nu obligă pe nimeni la nimic. Spuneți-mi Dvs când a avut Biserica ortodoxă tupeul acesta, să intre în casa Dvs., să tragă de Dvs cu agresivitate aproape, să între în viața cuiva fără acordul omului respectiv.

Mi-aș fi dorit ca statul să fi făcut o autostradă care să lege cele trei provincii și care să se numească Autostrada Unirii sau un spital mare care să servească mii de oameni din această țară sau un mare centru educațional al României sa marcheze Centenarul. Nimic de genul acesta!

Suntem la jumătatea postului și vreau să știți că războiul cel mare pentru mine, ca preot, este să pot smulge omul din nonsens-ul lumii.

Săptămâna aceasta a murit o personalitate publică și lumea s-a luptat iar cu Biserica. Dorința omului a fost să fie incinerat, iar presa care abia așteaptă să planteze o sămânță de scandal între lume și Biserică a găsit momentul acesta ca fiind potrivit să se întrebe de ce Biserica nu acceptă incinerarea. Aceasta este o încercare a ateismului de a scoate oamenii din Biserică, dar Biserica nu duce un război cu lumea, Biserica nu duce un război cu nimeni, Biserica nu vrea o țară ortodoxă, nu vrea legi ortodoxe. Vrem doar să avem un loc unde să ne creștem sufletește copiii și pe noi înșine, într-o cale creștină. Nu vrem să impunem nimănui un alt fel de gândire și de viețuire. Pentru mine acesta este șocul total...e ca și cum tu ai o casă și vecinii vin și-ți spun că nu le place ușa ta, mobila, gresia, etc. Acesta este tupeu! Nu doar că nu ți-a cerut cineva părerea, dar tu te năpustești cu violență și îi spui omului că nu mai are o casă la modă și că trebuie să o schimbe.

Oameni buni, Biserica Ortodoxă nu obligă pe nimeni la nimic. Spuneți-mi Dvs când a avut Biserica ortodoxă tupeul acesta, să intre în casa Dvs., să tragă de Dvs cu agresivitate aproape, să între în viața cuiva fără acordul omului respectiv. Ortodoxia nu a cucerit lumea cu parul sau cu spada, noi nu am avut cavaleri.

Sunt oameni, chiar din biserica în care slujesc, care vin la mine și încearcă să mă convingă că în astrologie, yoga, radiestezie nu e ceva rău, care-mi spun că sunt retrograd, că trebuie să mă adaptez, să-mi schimb părerea, însă cred ca aceasta este o violentare...intri în casa mea și mă hartuiesti. Aceasta este casa noastră, calea noastră și noi, ortodocșii urmăm această cale. Mântuitorul nu s-a lăsat incinerat, nu a făcut yoga, astrologie, radiestezie. De ce vreți, oameni buni, sa schimbați calea aceasta, să dați altă interpretare lucrurilor? Nu văd altă explicație decât aceea că dracu’ nu doarme! Aceasta este marea mea dorința, să iesiti din marasmul acesta ateo-spiritual. Lumea nu-L vrea pe Dumnezeu, lumea se împotrivește lui Dumnezeu, lumea vrea un fotoliu confortabil în care să stea și să zică:”noi suntem stăpâni, Biserica e retrogradă, trebuie să dispară, să facă un pas înapoi.”

Toată lumea a sărit pe catedrala patriarhală. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și vă rog tare mult, spuneți-mi Dvs ce a făcut statul român pentru a marca acest eveniment, care este simbolul care marchează acest eveniment? Mi-aș fi dorit să fi făcut o autostradă care să lege cele trei provincii și care să se numească Autostrada Unirii sau un spital mare care să servească mii de oameni din această țară sau un mare centru educațional al României. Nimic de genul acesta!

Patriarhul României a preluat o idee mai veche și a construit o catedrală, care va marca acest eveniment, dar cei mai mulți români sunt înverșunați total din cauza acestui fapt. De ce? Pentru că dracu’ nu doarme, ci se urcă cu picioarele pe mințile si pe sufletele noastre și-și bate joc de noi.

Lupta mare a Bisericii este să rămânem pe cale, să pășim pe cale, nu să încercăm să “îmbogățim” calea cu toate bagajele minții noastre(zodii, horoscoape etc). Creștinul-ortodox este tare bizar, este un cumul de tot felul de traznăi...știe în ce zodie este, cu cine este compatibil, știe ce i se va întâmpla mâine și peste o lună, pentru că el se încrede în zodiac, dar dacă îl întrebi ce înseamnă Paștile, ce s-a întâmplat, s-ar putea să nu știe... vă rog din toată inima, nu asociați Paștile cu Iepurașul, cu daruri, nu vă întoarceți în păgânism.

Moare Hristos pe cruce să ne salveze, să ne aducă la Lumină și noi ne înecăm cu iepurasi. Învățați să spuneți “Hristos a Înviat!”, nu “Paște Fericit!”...să pască cine vrea...

Invierea este cea mai importantă sărbătoare, cea mai adâncă învățătură a creștinismului, este promisiunea noastră, a creștinilor. De aceea noi nu ne incinerăm, nu ne ardem trupurile, pentru că noi credem în Înviere. Dacă Sfinții se incinerau noi nu mai aveam Sfinte Moaște spre închinare. Priviți atent la logica aceasta a unei lumi nebune...

Este foarte important să cunoaștem sensul adânc al reperelor creștine. Nebunia demonului nu e nouă. Acum mulți ani în urmă, Platon stabilește o despărțire clară între Dumnezeu și lume. Cei doi, spune el, nu se pot întâlni niciodată pentru că Dumnezeu este imaculat, iar lumea este maculată. Toată această filosofie a lui Platon, în vremurile noastre se numește deism. Dumnezeu este sus, noi suntem jos și între noi nu poate exista nicio legătură. Concepția aceasta a bântuit umanitatea de-a lungul timpului, dar creștinismul, cu voia lui Dumnezeu, a găsit o soluție. Nu a făcut o filosofie, nu a făcut o academie, un sistem filosofic conform căruia Dumnezeu și omul să se poată întâlni, ci a găsit o soluție modestă, smerită. Cum poate Dumnezeu să se întâlnească cu omul, păcătos, murdar?

Maica Domnului, o copilă de 15 ani ani pe atunci, a rezolvat toată dilema aceasta a umanității: “Fie mie după cuvântul tău!”

Noi suntem copiii Lui și sunt sigur că ați văzut cum se rupe legătura dintre noi și copiii noștri. Ați văzut câtă durere se lasă în sufletul Dvs de mamă, de tată, când copilul începe să lucreze la distrugerea lui: “fac cum vreau eu!”

Așa s-a întâmplat și cu Adam, copilul rebel care a stricat relația cu parintele lui.

Aud des comparația aceasta: cine este mai fericit, omul bogat sau omul sărac?

Un lucru e sigur: tot atâta bucurie încape în casa unui om sărac cât în cea a unui om bogat, tot atâta brutalitate sau bunătate încape în sufleul unui sărac cât în cel al unui om bogat. Așadar, comparația este nepotrivită, la fel cum este de nepotrivită, de proastă, dorința de a te îmbogăți...este consumatoare de suflet și de viață!!!

Ținta noastră este alta, de ne scutura de lume și de a ne prinde cu toată puterea de Trupul și de Sângele Lui, fără a trata Sfântul Potir ca pe ceva întâmplator.

Vă spun, se apropie săptămâna Patimilor și intr-un fel începe tragedia pentru mine, ca preot. Vine omul la spovedit cu două sacoșe de cartofi în mâini și îmi spune că vrea să se spovedească și să se împărtășească pentru că “așa trebuie, așa e bine, așa se face de Paști”. Sunt tare mâhnit pentru că văd că nu se mișcă nimic în sufletul lui! Taina pocăinței nu este aceasta. Cum să pui trupul și sângele Lui intr-un bolovan? Vii să te spovedești dacă ai ceva pe suflet, dacă vrei să-L cunoști pe Dumnezeu, vii să te împărtășești pentru că fără asta nu poți trăi, nu pentru că “trebuie”!

Uneori și noi preoții ne îndepărtăm de cale și noi devenim formaliști, și noi venim să facem Liturghia cu două plase de cartofi în mâini...

Puneți sens adânc în Sărbătorile acestea, pentru că, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, “dacă ați avea inima și sufletul viu, dacă ați trăi cu Dumnezeu real și autentic, dacă L-ați avea înaintea ochilor clipă de clipă și străduința v-ar fi aceasta, nu ați avea nevoie nici de biserică, nici de Scriptura scrisă, pentru că toate s-ar afla în inima voastră, voi ați fi o biserică în care Dumnezeu săvârșește Liturghia și pe carnea inimii voastre ar fi scrisă Scriptura.” Dar pentru că noi nu suntem așa, pentru că noi ne luăm iar cu grijile lumii, cu ateismul și ideile ei, venite din principalele noastre surse de informare, fb-ul și televizorul,cele două mari “puteri” manipulatoare conduse direct de dracu’, ca să ne învrăjbească mintea și să ne scoată de pe cale, avem nevoie de biserică!

De aceea, în biserică omul prinde rădăcini puternice, de creștin și nu se mai clatină ușor de cele ale lumii...incinerare, zodii, religie unică în lume și câte și mai câte idei care înnebunesc mintea omului.

Știți de ce îmi place mie creștinismul? Poate nu e cel mai potrivit exemplu, dar îl dau pe acesta:

Mercedesul este cea mai bună mașină, spun studiile de piață. De ce? Pentru că are peste 80 de ani de la lansare, pentru că a trecut testul timpului, are tradiție și experiență. Creștinismul este grozav pentru că are în spate o tradiție de peste 2000 de ani, nu este inventat de oameni peste noapte. Acești 2000 de ani probează faptul că creștinismul a salvat oameni, a ținut psihicul și sufletul omenesc sănătos, fără psihiatri, psihologi. Creștinii s-au putut sprijini mental de atâția ani pe învățătura pe care au avut-o. Creștinismul nu are nimic împotriva evoluției lumii, împotriva telefonului, calculatorului ș.a.m.d., creștinismul este o cale sufletească, o viziune sufletească.

Maica Domnului era iudeică, adică provenea dintr-o familie de evrei radicali, a fost crescută de la 3 ani la templu, dar vedeți Dvs, ea nu a fost radicală, nu a pus la îndoială, ci atunci când i-a vorbit Dumnezeu a fost smerită cu inima. Nu a venit cu “bagajele iudaice”, ci a răspuns smerit chemării lui Dumnezeu.

Acum desigur,alegerea rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi, depinde de mintea fiecăruia, dar aud tot mai des lucrul acesta, că Biserica este intransigentă, neadaptată. Nu, Biserica se sprijină pe o tradiție veche de 2000 de ani, care a dat roade, pe o cale bătătorită de Sfinți. Știți ce e însă grav? Când Biserica se transformă în judecător și când încearcă să forțeze omul. Cred că Biserica trebuie să propună omului calea, iar omul să aleagă.

Vedeți Dvs, de aceea nu s-a dus nimeni din Biserica Ortodoxă română la crematoriu să săvârșească o slujbă de incinerare, ci un preot care nu face parte din Biserica Ortodoxă, iar familia nu a avut nicio problemă cu lucrul acesta...

Vă invit să revenim cu picioarele pe pământ, căci poate și de asta suntem așa bătuți de vânt, triști, depresivi, pentru că nu ne mai agățăm de calea atâtor Sfinți, care nu au făcut radiestezie, nici nu au fost incinerați, ci au trăit ortodox: cu spovedanie, împărtășanie, Liturghie și doar așa au biruit lumea...

Pr. Visarion Alexa


Corina Stanciu

59 Blog postari

Comentarii
adrianpavliuc 6 yrs

Foarte potrivite cuvinte, părinte. Bine scris!