PILDA TALANTILOR

Toate darurile primite de la Dumnezeu in lumea aceasta, fie cat de multe, sunt putin fata de binecuvantarile ce-i asteapta pe credinciosi in veacul de apoi.

Oricine care a primit de la Dumnezeu cinci masuri, sau doua sau una - de credinta, intelepciune, bunavointa, frica de Dumnezeu, sete de neprihanire, sau smerenie, sau ascultare, trebuie sa caute ca macar sa indoiasca masura, asa cum au facut cei doi slujitori si cum fac de obicei oamenii cand se indeletnicesc cu negotul sau cu vreun mestesug oarecare.
Cine nu-si inmulteste talantul - atat cat i-a fost dat - se va taia si se va arunca in foc ca un pom sterp. Stapanul lumii, pentru care oamenii sunt pomi de mare pret, va face cu ei ceea ce face un bun gospodar cu pomii care au fost in zadar ingraditi, curatati si sapati la radacina...
Unul cate unul, lucratorii vin in fata stapanului si dau socoteala cum au intrebuintat cele incredintate lor. Cu totii vom trece prin fata Domnului care stapaneste cerul si pamantul si, inaintea a miliarde de martori vom da socoteala de cele ce am primit. Atunci nimic nu va mai putea fi ascuns, nici indreptat.
Pentru ca Domnul va lumina cu lumina Sa pe toti cei de fata, incat toti vor cunoaste adevarul unii despre altii. Daca am izbutit sa ne inmultim talantul, vom veni inaintea Domnului cu fete luminoase si inima usoara, ca cele doua dintai slugi. Atunci ne va lumina lumina fetei lui Dumnezeu si ne va face vii cuvantul: "Bine, sluga buna si credincioasa!" Dar vai de noi daca vom veni cu mainile goale inaintea Domnului si a sfintilor Sai ingeri, ca cea de a treia sluga ticaloasa si lenesa.
Care e talcul cuvantului: „peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria Domnului tau" ? Inseamna ca toate darurile primite de la Dumnezeu in lumea aceasta, fie cat de multe, sunt putin fata de binecuvantarile ce-i asteapta pe credinciosi in veacul de apoi.

Sf. Nicolae Velimirovici


Corina Stanciu

59 Blog postari

Comentarii