Diferenta dintre Conservatori si Liberali

Mica analiza politica. Diferenta dintre conservatori si liberali.

 

Conservatorii vs liberali

În teorie, cele două ideologii se află la capătul opus al spectrului politic; totuși, realitatea este mult mai încețoșată. Conservatorii și liberalii au credințe diferite și opinii opuse asupra structurii societății, rolului guvernului și, în general, asupra progresului națiunii. De fapt, principala diferență dintre cele două constă în cât de mult din trecut - sau din prezent - trebuie menținut pentru viitor.

 

Conservatorii

În general, conservatorii sunt asociați cu mișcări înclinate spre dreapta și sunt caracterizați de convingerea fermă că progresul trebuie controlat și, în unele cazuri, împiedicat pentru a păstra valorile tradiționale. De ce ar dori să schimbe lucrurile atunci când beneficiază de ordinea socială / politică / economică actuală?

In schimb, dacă nu fac parte din grupul dominant, ei sunt îngrijorați de consecințele și de schimbările drastice generate de progres. De exemplu, în lumea occidentală, mișcările liberale au dominat scenariul politic din ultimele decenii. Cu toate acestea, datorită amenințărilor generate de răspândirea terorismului și de creșterea valului de migrație, mulți occidentali au început să adopte o poziție mai conservatoare în ceea ce privește politicile de imigrare și controlul frontierelor. În SUA, republicanii sunt partidul tradițional conservator.

Conservatorii cred în:

-    Implicarea limitată a guvernului în sfera privată;
-    Piețe libere;
-    Valori tradiționale;
-    Valori religioase;
-    Responsabilitate personală puternică;
-    Libertăți individuale;
-    Apărare națională puternică.

Liberalii

Liberalii sunt de obicei de stânga (progresisti), înclinați să progreseze și se bazează foarte mult pe guvern pentru a rezolva problemele. Inițial, liberalii erau, în principal, parte a grupurilor minoritare care se străduiesc să facă schimbări sociale, în timp ce astăzi ele pot face parte și din grupuri dominante. Liberalii doresc să schimbe structurile existente și cred că respectarea strictă a tradiției (și a valorilor tradiționale) încetinește doar societatea și împiedică progresul și dezvoltarea.

În Statele Unite, democrații sunt considerați partidul liberal.

Liberalii cred în:

-    Egalitatea de șanse și egalitatea;
-    Implicarea guvernului în sfera privată;
-    Libertăți civile;
-    Drepturile omului inalienabile; și
-    Progresul.

Aspecte economice, politice și sociale

Conservatorii și liberalii au opinii opuse asupra mai multor chestiuni cheie

Diferențe intre punctele de vedere ale conservatorilor si republicanilor există în (aproape) toate țările lumii.

Avortul

Liberalii, mai ales cei progresivi, cred că femeile au dreptul să decidă ce se întâmplă cu corpul lor. Libertatea de alegere este pilonul principal al perspectivei liberale. În plus, liberalii consideră că guvernul ar trebui să ofere sprijin financiar și structural tuturor femeilor - chiar și celor nevoiașe - pentru a asigura avortul legal și sigur.

Conservatorii cred că avortul este uciderea unei ființe umane cu drepturi separate. Prin urmare, ei acceptă uneori doar avortul în caz de viol sau atunci când continuă sarcina ar putea pune în pericol grav sănătatea mamei.

Pedeapsa cu moartea

Liberalii cred că pedeapsa cu moartea ar trebui eliminată și că pedeapsa capitală ar trebui comutată la pedeapsa pe viață. Pentru liberali, fiecare execuție riscă să omoare o persoană nevinovată.

Conservatorii duri consideră că pedeapsa cu moartea este pedeapsa corespunzătoare pentru anumite infracțiuni, inclusiv crimele și actele teroriste. Sunt insa si conservatori crestini, care resping pedeapsa cu moartea.

Economie

Liberalii cred că guvernul ar trebui să intervină și să reglementeze economia națiunii pentru a proteja cetățenii de puterea corporativă. Sprijinul pentru intervenția guvernamentală este motivat de convingerea că guvernul are grijă (sau ar trebui să aibă grijă) de interesul public.

Conservatorii susțin piața liberă și sistemul capitalist. În opinia lor, sistemul de piață liberă produce o creștere economică mai mare, o bunăstare mai bună și standarde mai înalte de trai. Conservatorii cred că guvernul nu ar trebui să reglementeze sistemul economic al națiunii.

Energie

Liberalii cred că schimbările climatice - și, în consecință, utilizarea combustibililor fosili - constituie o amenințare gravă. Prin urmare, ei cred că guvernul ar trebui să investească în surse alternative de energie, cum ar fi energia eoliană și solară.

Conservatorii cred că petrolul, cărbunele și gazele rămân cele mai fiabile surse de energie. Deși nu toți conservatorii neagă problema schimbărilor climatice, cei mai mulți cred că resursele alternative nu ar putea înlocui niciodată petrolul și cărbunele.

Schimbarea climei

Liberalii recunosc faptul că schimbările climatice și încălzirea globală sunt cauzate și exacerbate de utilizarea combustibililor fosili și de producția ulterioară de dioxid de carbon. De asemenea, liberalii cred că privatul și companiile ar trebui să reducă emisiile de carbon și să ia toate măsurile necesare pentru a opri încălzirea globală și a salva planeta.

Conservatorii consideră că schimbările climatice și încălzirea globală sunt naturale și că nu există dovezi care să susțină ipoteza că utilizarea combustibililor fosili poate agrava sau accelera schimbarea temperaturii globale. Din păcate, câțiva oameni de știință conservatori susțin această teorie - oferind astfel conservatorilor dovezi științifice care neagă schimbările climatice.

Eutanasia

Liberalii despre eutanasie cred că fiecare are dreptul de a muri cu demnitate și la alegerea lui. Astfel, ei susțin eutanasia și sinuciderea asistată și cred că guvernul nu ar trebui să-i priveze pe cetățeni de posibilitatea de a-și termina viața ori de câte ori starea lor devine insuportabilă sau suferința este prea intensă. Mai mult, ei cred că legalizarea eutanasiei ar reduce costurile de îngrijire a sănătății.

Conservatorii cred că eutanasia și sinuciderea asistată sunt ilegale și imorale și că nu este etic pentru un medic să-i permită în mod deliberat unei persoane să-și înceteze viața. O astfel de perspectivă este susținută de mai multe credințe religioase care prețuiesc viața umană și interzic sinuciderea.

 

Asistența medicala

Liberalii consideră că guvernul ar trebui să ofere servicii de îngrijire a sănătății cu costuri reduse și egale pentru toți cetățenii, indiferent de venitul și capacitatea lor de a plăti. Cu toate acestea, liberalii nu neagă posibilitatea ca sistemele private de asistență medicală să funcționeze în paralel cu sistemul public.

Conservatorii cred că sistemul de sănătate ar trebui privatizat și, în timp ce toată lumea ar trebui să aibă dreptul la asistență medicală, guvernul nu ar trebui să intervină și să nu-l controleze.

Imigrația și securitatea

Liberalii sprijină imigrația legală, dar cred că migranții ilegali ar trebui să fie facilitați să primească permise de ședere valabile. Liberalii sprijină politicile mai ușoare în ceea ce privește controalele la frontiere și legile privind imigrația și cred că ar trebui evitată profilarea pasagerilor - în special bazele etnice.

Conservatorii consideră că politicile soft privind controalele la graniță și imigrația pun în pericol securitatea țării. Astfel, acestea susțin doar imigrația legală și cred că migranții ilegali nu ar trebui să se bucure de aceleași drepturi ale tuturor celorlalți cetățeni. Persoanele străine ilegale ar trebui să se întoarcă în țara lor, fie în mod voluntar, fie prin deportare, deoarece reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.

 

Căsătoria intre persoane de acelasi sex

Liberalii susțin căsătoria între persoane de același sex și cred că, în societatea noastră în schimbare și modernizare, fiecare ar trebui să aibă dreptul să se căsătorească cu persoana pe care o iubește, indiferent de sexul său. Liberalii susțin drepturi egale pentru homosexuali, lesbiene, transsexuali și bisexuali.

Conservatorii, puternic influențați de valorile tradiționale și religioase, cred că căsătoria ar trebui să existe numai între bărbat și femeie. Conform perspectivei lor, căsătoria între persoane de același sex este imorală și păcătoasă.

 

Comunitatea internațională

Liberalii consideră că fiecare țară, deși este o națiune suverană îndreptățită la integritatea teritorială, face parte dintr-o comunitate internațională largă. Ca atare, țările individuale ar trebui să sprijine instituțiile internaționale precum Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și să respecte dreptul internațional și dreptul internațional în domeniul drepturilor omului.

Conservatorii cred că instituțiile internaționale precum ONU și NATO limitează libertatea de acțiune a țărilor individuale și că suveranitatea națiunii nu trebuie să fie pusă la îndoială de către organizațiile internaționale.

Taxele

Liberalii consideră că oamenii bogați ar trebui să plătească impozite mai mari și că guvernul are nevoie de bani impozitați pentru a aborda inegalitățile în cadrul societății și pentru a asigura traiul tuturor oamenilor, inclusiv celor nevoiași.

Conservatorii cred în taxe mai mici pentru toată lumea. În opinia lor, impozitele mai mici generează investiții locale stimulative și că programele guvernamentale nu beneficiază de o creștere economică.

 

Rezumat

Abordarea conservatoare și perspectiva liberală se află în opoziția scopurilor spectrului politic. Conservatorii sunt de dreapta în timp ce liberalii sunt fie de stânga (progresivii), fie de dreapta (liberali conservatori). Deși au opinii opuse cu privire la o serie de aspecte cheie (adică economie, avort, pedeapsa cu moartea, eutanasia, implicarea internațională, impozitele, căsătoriile între persoane de același sex etc.), principala diferență dintre cele două este atitudinea față de viitor. Conservatorii doresc să mențină structura existentă și să păstreze valorile tradiționale, în timp ce liberalii cred în progres și se străduiesc pentru modernitate și dezvoltare.

În Statele Unite, Partidul Republican este în mod tradițional partidul conservator, în timp ce democrații sunt mai liberali. Totuși, odată cu complexitatea din ce în ce mai mare a societății noastre moderne și cu schimbările constante ale scenei politice, astăzi este greu să-i găsim pe "purii" conservatorii și pe liberalii "puri", masurile lor politice la un moment dat, in unele probleme, se intrepatrund.


Gheorghe Marius

5 Blog postari

Comentarii
Dorel Badiu 4 yrs

Sarbatori FERICITE, imbelsugate, în BUNASTARE Craciun fericit si un An Nou plin de bucurii! Sanatate si noroc!
Timpul, este același ptr Bogat și ptr Sărac tot 24 de ore, MODUL DE FOLOSIRE FACE DIFERENȚA. https://docdro.id/dgmqMnS ;
MULTI ANI IN BUNASTARE VA DORESC ! https://www.docdroid.net/DU8HBBM;
Se spune că atunci când Dumnezeu a făcut lumea a împărțit fiecărui popor o țară... După un timp, la Poarta Raiului a bătut cineva. Dumnezeu a deschis poarta și a întrebat... https://docdro.id/IccuvCY;
- Cine sunteți voi și ce vreți?
- Doamne, suntem un popor fără țară. Pe noi ne-ai uitat..., nu ne-ai ales niciun loc! https://www.docdroid.net/4QnywJo;
- Nu v-am uitat. Vă așteptam la mine să vă spun că vouă o să vă dau Țara Mea să aveți grija de ea și să o înfloriți. https://docdro.id/f56OSAz;
- Îți mulțumim, Doamne, dar cum să numim această țară?
- Să-i spuneți ROMÂNIA!
- De ce România, Doamne?
- Pentru că România înseamnă OM DIN RAI! Așa am gândit EU pentru voi. https://www.csid.ro/health/sanatate/diabet-zaharat-de-tip-i-simptome-complicatii-tratament-12642736 ;
https://www.docdroid.net/DU8HBBM ;
LA MULȚI ANI, COLȚ DE RAI!
LA MULȚI ANI, PATRIA MEA! Dorel Badiu