In viata politica exista o multitudine de ideologii politice, un fel de dogme omenesti, cu privire la felul in care fiecare individ vede mersul societatii umane.
Sunt pe esichierul politic fel de fel de partide, miscari, organizatii neguvernamentale, care prin masurile propuse se incadreaza in linia unei ideologii sau amestec al acestora.
Exista patru mari sfere politice generale si anume:
- Conservatorismul
- Libertarianismul
- Progresismul
- Socialismul
Aceste mari ideologii generale contin idei si masuri politice, care fac practic dezbinare sociala intre indivizi, generand clase sociale, grupuri si partide cu vederi politice diferite, deci si eventuale programe politice diferite, in functie de interesele fiecarui grup sau individ in parte.
De aceea nu este posibila organizarea unei societati fara partide politice, deoarece masele populare sunt formate din indivizi cu orientari ideologice diferite, generand la un moment dat haos, anarhie, asa numitul anarho-capitalism, cand fiecare individ face ce vrea, iar actiunile lor cumulate ar duce la un vesnic conflict intre ei.
Ca subclase ideologice intalnim:
- Liberalismul, care poate avea o sfera larga, intre liberali progresivi sociali, liberali liberarieni cu tendinte anarhice sau liberali clasici moderati, cum a fost liberalismul bratienist roman.
- Socialismul, care poate varia intre socialism clasic, nationalism socialist (de tip ceausist in Romania), comunism (extrema stanga de tip bolsevic), sau social democrat (PSD in Romania).
- Conservatorism, cu variatiuni intre conservatorismul clasic, liberali conservatori, la intersectia cu liberalismul, conservatori libertarieni, nationalisti conservatori si fascistii (extrema dreapta).
In cazul nostru vom analiza sumar diferentele dintre nationalistii conservatori si fascisti, care sunt apropiati ca ideologie, dar fascismul duce la extrema unele aspecte nationaliste, predominand mai mult programul nationalist decat cel conservator, ducand la derapaje sociale, ura interetnica, secesiune si iredentism, favorizate de latura excesiv nationalista. Diferenta majora intre nationalistii conservatori si fascisti este aceea ca primii au o latura accentuata bazata pe traditii si credinta, iar nationalismul manifestat de ei are sens de patriotism, dragoste de tara si neam, pe cand fascistii sunt eminamente anticlericali, antireligiosi atei, ducand in extrema la ura fata de alte nationalitati, neamuri, rase.
Conservatorul, care crede in pronia cereasca, considera ca toti oamenii sunt egali in fata lui Dumnezeu, pe cand fascistul, in extrema, ajunge sa urasca anumite etnii sau nationalitati in masa, nefacand diferente intre membrii de rand ai etniei respective si anumiti exponenti ale acesteia care au atitudini antinationale. Aici intalnim latura arianista a fascistilor, care promoveaza rasa alba in defavoarea celorlalte rase, antisemitismul care promoveaza ura impotriva tuturor evreilor din cauza unor elite ale acestora care incearca in mod ocult sa controleze lumea, sau alte sentimente de ura impotriva unor nationalitati, devenind iredentisti, secesionisti. Aceasta ar fi cea mai mare diferenta ideologica intre nationalistii conservatori, patrioti si fascisti.
Nationalismul in sens de patriotism iubeste, dar un nationalism dus la extrem duce la ura.
"Patrioții conservatori înfloresc în comunitățile organice care protejează individul de intruziunea unui Stat abuziv și hrăpăreț. Naționalismul etnicist e brutal, colectivist și expansionist; el te dezbracă de orice tradiție vie, culoare naturală, accent local. Patrioții cred în spontaneitate și subsidiaritate; naționaliștii regizează butaforii și controale de la centru; patrioții își mătură curtea, plantează flori și învață limbi străine; naționaliștii confiscă proprietăți, sunt ignari complexați, naționalizează întreprinderi și se visează generali cu lesă (ori generălese cu tresă).
Chinezii utilizează ideologia naționalistă pentru a suprima identitățile culturale și mișcările secesioniste din Tibet; patrioții americani produc faimosul Melting Pot, admiră Constituția și povestesc la ceas de seară viața lui Abraham Lincoln…
Extremiștii de teapa lui Dugin invadează cu tancul țările vecine, precum Georgia, Ucraina sau Moldova; patrioții români trimit cărți și rechizite la Chișinău, Cernăuți sau Bălți.
Turcii neo-otomani refuză, la rândul lor, dreptul de auto-determinare al kurzilor, al armenilor sau al ciprioților. Patrioții kurzi luptă, în schimb, împotriva ISIS.
Naționalismul de Stat este chinuit, crispat și represiv; patriotismul din sânul societății civile este firesc, decent și constructiv.
Alternativa la naționalismul tribal nu e globalismul fără frontiere, ci un patriotism sănătos și bine temperat." (Mihail Neamtu)
Conservatorul nationalist are un plan ideologic conservator clasic, mixat cu o prioritate national-patriotica, in care sa preveleze interesul national, pentru binele tarii si cetatenilor ei, indiferent de nationalitate, pe cand nationalistul fascist este eminamente partinic doar pentru neamul sau rasa sa, excluzand din start orice imixtiune a altor etnii sau rase in viata sociala.
Fascistul este confuz in privinta proprietatii, el variind intre proprietatea privata doar pentru cei de nationalitatea sau rasa sa, iar proprietatea etatizata folosita doar la exproprieri, nationalizari si confiscari de avere ale celor de alte nationalitati sau rase. Cumplit!
De aceea, in conditiile actuale, cand Romania este vanduta pe bucati puterilor straine occidentale, ca reactie la aceasta situatie este normala o reactie national-patriotica conservatoare, dar a merge pana la a face propaganda arianista, antisemita sau nationalist-fascista iredentista (de tip maghiar), este distanta lunga.
Sa nu cadem in capcana fascismului! Si nici in capcana nationalist socialismului marxist de stanga, care promoveaza nationalizarea si restrangerea spre zero a proprietatii private, eliminarea pluripartidismului si restrangerea de drepturi ale indivizilor, de tip nord coreean.
Sfintii parinti ne invata ca in viata sa alegem intotdeauna calea de mijloc. In politica, intre socialism si liberalism este conservatorismul, care in conditiile politico- economico-financiare actuale ale Romaniei, trebuie mixat cu un program prioritar national, patriotic, moderat si de bun simt, pentru recastigarea deplina a suveranitatii si demnitatii nationale. Adica Conservator, incadrat in curentul ideologic general cu o prioritate nationala, cunoscut sub numele nationalism conservator.
Cu noi este Dumnezeu!