Cum să postim prin fapte concrete?


Dacă dăm postului rugăciunea și faptele noastre cele bune vom ajunge la Dumnezeu.

Creștinul care postește trebuie să fie om al acțiunii, al bucuriei, nu al tristeții. De aceea, ne învață Mântuitorul Iisus Hristos: "Când postiți, nu fiți triști, ca fățarnicii; că ei își smolesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc ... tu însă, când postești, unge capul și fața ta o spală, ca să nu te arăți oamenilor că postești". Potrivit Filocaliei,  a spăla fața înseamnă a ne curăți viața de toată întinăciunea păcatului, iar a unge capul înseamnă a face mintea să strălucească de cunoștința dumnezeiască. 

Așadar să enumerăm faptele care trebuie să însoțească postul nostru. 

Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Dacă vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-vă cu el, un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiați, o femeie frumoasă, întoarceți capul în altă parte. Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul, și urechile, și picioarele, și mâinile și toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate de hoție și lăcomie. Picioarele, nealergând la priveliști urâte și în calea păcătoșilor. Ochii, neprivind cu ispitire la frumusețile străine... Gura trebuie să postească de înjurături și de alte vorbe rușinoase."

Dragii mei, toate aceste sfaturi au fost date creștinilor acum mai bine de 1600 de ani. Cu toate acestea uitați-vă cât sunt de actuale cuvintele Sfântului Ioan. Interesant, nu?

Ca o încoronare a acestor fapte enumerate și nu numai, rămân spovedania și împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Aceste două fapte concrete reprezintă "punctul culminant al postirii" (Pr. Constantin Necula). 

Totuși, v-ați întrebat vreodată de ce noi postim? Răspunsul este următorul: Pentru că îl iubim pe Hristos. 

În cuvântul său la începutul postului mare,  Părintele Patriarh Daniel afirma: "Postim pentru că îl iubim pe Dumnezeu mai mult decât darurile Lui materiale pe care le consumăm."

Dragilor, dacă Îl iubim pe Dumnezeu atunci ce ne împiedică sa postim? 

2562 Vizualizări