Fake news marca Latrina 1

Cu privire la știrea difuzată de postul de televiziune Antena 1 în cadrul emisiunii Observator, în data de 9 februarie 2019, sub genericul „Uluitor!

Un preot din Ilfov a lăsat mortul în drum pentru că nu s-a înțeles la bani cu familia decedatului”, și preluată ulterior de mai multe televiziuni și ziare precum Cancan.ro, B1.ro, Antena3.ro, menționăm următoarele:
Preotul la care face referire știrea se numește Nicușor Sandu și este parohul Parohiei Zurbaua, Protoieria Ilfov Sud. În data de 2 februarie 2019, după Sfânta Liturghie din ziua praznicului Întâmpinării Domnului, la ora 11:00, a săvârșit slujba Înmormântării pentru defunctul Costică Anăcuță, care decedase în data de 31 ianuarie 2019, în urma unui accident rutier.

Pentru înhumarea celui decedat, rudele sale au concesionat un loc de veci în cimitirul parohiei, pentru care preotul Nicușor Sandu a eliberat actul de concesiune nr. 320/31.01.2019 și chitanța nr. 15/31.01.2019, în valoare de 2.000 de lei (1.500 lei - concesiune pentru un loc de veci, 250 lei - contribuția pentru înmormântare cu depunere la capelă și 250 lei - contribuția anuală parohială aferentă anilor 2014-2018 - 50 lei/an). Aceste sume au fost încasate cu două zile înaintea înmormântării, familia defunctului exprimându-și acordul în acest sens. Preotul în cauză nu a solicitat și nici nu a primit vreo sumă de bani în ziua înmormântării.

După slujba de la biserică, la rugămintea familiei, cortegiul funerar s-a îndreptat către casa răposatului, unde preotul a săvârșit o ectenie. În drumul spre cimitir, au fost făcute mai multe opriri și rostite mai multe ectenii de pomenire, la solicitarea rudelor defunctului. În apropierea cimitirului, pe o porțiune carosabilă în care există o curbă, mașina mortuară a fost oprită de rudele răposatului, care au cerut preotului să rostească un fragment din Sfânta Evanghelie, după cum se obișnuiește în localitatea de reședință a acestora. Preotul, angajat într-o discuție cu fratele persoanei decedate despre varietatea tra­dițiilor legate de slujba Înmormântării, și-a continuat deplasarea către cimitir, fără să observe că ceilalți membri ai convoiului funerar s-au oprit.

Filmarea difuzată a fost realizată în acest scurt interval de câteva minute, înregistrarea creând impresia calomnioasă că preotul s-a îndepărtat în mod voit de cortegiu. La finalul slujbei de înmormântare, preotul s-a deplasat la casa răposatului, unde a binecuvântat masa, potrivit rânduielilor bisericești.

În concluzie, se observă că știrea difuzată este una calomnioasă, care distorsionează în mod voit realitatea.

sursa facebook: Averea Bisericii


Denis Marc

30 Blog postari

Comentarii