Catedrală versus bibliotecă ?


Niște oameni deplângeau faptul că Finlanda și-a sărbătorit centenarul de independență față de Rusia prin inaugurarea unei ”biblioteci a viitorului”,prin comparație cu România, care își marchează suta de ani de la Marea Unire cu o”Catedrală de Ev Mediu”.

.
Apropo de ce spuneam în postarea despre credință și educație*, a făcut furori ieri o prostie ventilată pe Facebook. Niște oameni deplângeau faptul că Finlanda și-a sărbătorit centenarul de independență față de Rusia prin inaugurarea unei ”biblioteci a viitorului”, prin comparație cu România, care își marchează suta de ani de la Marea Unire cu o ”Catedrală de Ev Mediu”. Și adăugau că de aia finlandezii sunt nemaipomeniți, întrucât se educă permanent, și de aia sunt românii niște troglodiți care votează cu hoții, pentru că merg la biserică. 

O las pe asta cu excepționalismul finlandez pentru altă dată (dacă ați ști ce sistem de sănătate precar au, poate ați cere să-și facă școli de medici, nu bibliotecă). 

De ce comparația și comentariul sunt tembele cred că nu mai trebuie să explic. Totuși, pentru acrivie, vedeți imaginea de mai sus, cu explicațiile de rigoare: 
 
Biblioteca Națională a României - inaugurare: 22 aprilie 2012, 106 milioane euro, 13 milioane de titluri.
Helsinki Central Library - inaugurare 5 decembrie 2018, 98 milioane euro, 0,1 milioane titluri.

Așadar, noi avem o bibliotecă a viitorului de câțiva ani (pe care sunt convins că leftiștii nu se obosesc să o viziteze decât eventual la vreun eveniment care li se pare ”cool”) și, în plus, avem și o catedrală de mari dimensiuni, așa cum e normal pentru o comunitate religioasă atât de mare cum e cea din România. Mulțumiți, acum? 

Ei, dar să vă amintesc (dacă ați știut vreodată) că în complexul Catedralei Mântuirii Neamului va funcționa și un spital. Mai comentați?
 
*Credința nu exclude educația, ba dimpotrivă aș zice. Educația însă poate exclude credința, mai ales dacă se face după manualul micului propagandist marxist. În tot cazul, SUA au mai multe biserici și mai puține spitale decât noi, raportat la mia de locuitori, deci nu-s decât un stat medieval, demn de toată mila.

Sursa:facebook Claudiu Târziu

 

567 Vizualizări
Comodo SSL