CUVÂNT DE ÎMBĂRBĂTARE


Preasfințitul Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord

.

CUVNT DE IMBĂRBĂTARE

In aceste zile de durere și confuzie, cauzate de rezultatul Referendumului pentru Familie, am fost martor al neliniștilor și nedumeririlor frățiilor voastre. Ca păstor și părinte duhovnicesc care dă seamă inaintea lui Hristos pentru păstoriții săi, vă adresez tuturor cuvnt de mbărbătare și de ncurajare!
Fiecare dintre noi - ierarhi, preoți sau laici - am participat la acest Referendum avnd ferma convingere că votul nostru pentru Căsătorie are o valoare de mărturisire publică a credinței și a convingerilor noastre și puternica nădejde că prin acest act ne putem proteja familia și patria.
nsă nu a fost să fie după cum am sperat. Mașinăria propagandei neo-marxiste care a găsit aliați neașteptați chiar dintre noi, a reușit să acopere și să reducă la tăcere glasul conștiinței creștine din multe inimi căldicele. Strategia folosită de aceștia e veche. O ntlnim ncă din primele capitole ale Scripturii: cultivarea nencrederii. Fructele oricărei ideologii totalitare conțin, inevitabil, semințele ndoielii față de orice autoritate, iar Cuvntul limpede și ziditor al adevărului este destructurat n interpretarea otrăvită a șarpelui.
Suntem ndurerați, fiindcă nu ne așteptam la acest lucru. Orice criză are nsă mai multe stări: e starea de șoc, apoi cea de tristețe adncă și apoi - după ce acestea se vor fi decantat - vine acea stare n care căutăm răspunsuri și uneori și vinovații. Mulți au și făcut-o deja. Să nu cădem n aceeași capcană! Biserica Ortodoxă Romnă suntem TOȚI cei care ne-am născut din Apă și din Duh n Taina Sfntului Botez. Suntem cu toții membre ale Aceluiași Trup tainic al lui Hristos (Romani 12, 5). Suntem cu toții conectați duhovnicește și căderile fiecăruia se transformă n răni sngernde ale ntregului Trup. Să nu dăm, așadar, glas frustrărilor și dezamăgirilor provocate tuturor de eșecul Referendumului, acuznd și condamnnd, ci să ne purtăm sarcinile unii altora, mplinind astfel legea lui Hristos (Galateni 6, 2).
Să transformăm, lucrnd duhovnicește această nfrngere. Să fie un catalizator care să reaprindă zelul nostru misionar și legea lui Dumnezeu să redevină singura lumină a cărărilor noastre (Psalmul 118). Să nmulțim rugăciunea și să ne curățim de patimi prin lucrarea ascetică creștină - reamintindu-ne că adevărata menire a Bisericii este pregătirea oricărui om pentru veșnica ntlnire cu Hristos.
Să ne aducem aminte că a fi n Biserică nseamnă a deveni omul cel nou, cel după Dumnezeu (Efeseni 4, 24) și că pocăința nseamnă schimbarea minții, adică dobndirea nțelepciunii lui Hristos și lepădarea nțelepciunii acestui veac. Să redevenim cu adevărat și pnă la capăt creștini, care, deși trăiesc n lume, nu sunt din această lume!
Să cultivăm mai intens cateheza. Să redescoperim valoarea sacramentală a familiei, să spunem bărbaților și femeilor care vin să se cunune n fața altarului că sunt de acum o familie creștină, o mică biserică și că n Taina Nunții lor s-au rugat pentru ca Dumnezeu să transfigureze atracția și sentimentele reciproce n iubire hristică, așa cum a transformat odinioară apa din Cana Galielii n vin (Ioan 2, 1-11).
Preaiubiți părinți și mpreună slujitori la Altarul lui Hristos, să răspundem nencrederii și ndoielii care ncepe să paraziteze societatea romnească cu mai multă ncredințare n lucrarea cea puternică a lui Dumnezeu - n această lumină să căutăm, după cuvntul Apostolului, să nu fim pricină de sminteală și să eliminăm orice ct de mic prilej ce poate deveni poticneală pentru cei ncredințați nouă spre păstorire, nednd ocazia niciunei sminteli ntru nimic, ca să nu fie slujirea noastră defăimată, ci n toate nfăţişndu-ne pe noi nşine ca slujitori ai lui Dumnezeu, n multă răbdare, n necazuri, n nevoi și n strmtorări (2 Corinteni 6, 3-4).
Prețuind pe acei directori de conștiință care dovedesc n viața publică - att n faptă, ct și n cuvnt - că ne sunt fii și fiice, frați și surori n Hristos, să ne aducem aminte că Evanghelia a fost propovăduită și de pescari, de mironosițe, de oameni cultivați, nsă și de oameni simpli. Să ne implicăm n viața cetății, disociindu-ne de orice fel de partizanat politic, devenind nsă cetățeni activi, creștini cu conștiință civică, mai ales n acele aspecte ce țin de educația și formarea copiilor noștri.
Și să nu uităm: cu toată mașinăria propagandistică și cu tot boicotul, nu suntem puțini cetățeni fideli Familiei!
Așadar, să nu deznădăjduim, ci să ne ntărim avnd n minte acea dimineață a nvierii, cnd, n pofida evidenței și a senzației că ntunericul a biruit, mormntul era gol!

Al Vostru Părinte, Frate și Prieten,
fierbinte rugător către Domnul și de tot binele voitor,
+Episcopul Macarie al Episcopiei Ortodoxe Romne a Europei de Nord

503 Vizualizări

Comentarii