4 yrs ·Translate

teolog George Racoveanu despre Nae Ionescu:"Inainte de a cunoaste realitatea, noi trãim aceastã realitate. Intrebarea este: aceastã trãire a realitãtii este posibilã numai pentru fiecare existentã in parte (adicã, tot ce trãim si stim constitue un univers inchis, in afarã de care nu mai existã nimic), sau procesul acesta de trãire se poate extinde, prin depãsirea noastrã? La aceastã întrebare Nae Ionescu rãspunde afirmativ: depãsirea este posibilã in experienta misticã; in trãirea realitãtii.
Misticismul este identificare a subiectului cu obiectul, prin disolvarea constientã a subiectului in obiect. Individul pasibil de activitate misticã urmãreste o identificare cu absolutul, in care individul se pierde; constiinta se disolvã in acest absolut. Dacã misticismul este unirea subiectului cu obiectul, însemneazã cã in activitatea misticã existã o actiune de cunoastere; nu o cunoastere rece, ci o trãire a realitãtii in care te-ai disolvat. Din contopirea subiectului cu obiectul, întâmplatã in activitatea misticã, subiectul se intoarce cu anumite experiente - cu anumite cunostinte - care sunt traductibile în limbaj conceptual.
Trebue spus ca in actul de cunoastere obisnuitã obiectul care trebue cunoscut este pasiv. In actul de cunoastere misticã - in experienta misticã - obiectul care trebue cunoscut se deschide, se descoperã, oarecum, constiintei noastre: ne îngãdue sã-l cunoastem si ne ajutã la cunoastere. Este, prin urmare vorba de o activitate a obiectului care trebue cunoscut.
Axa intregii probleme de cunoastere metafizicã este afirmatia ca nu stim ceeace vedem, ci vedem ceeace stim; ca nu putem, nu suntem capabili a inregistra o impresie decât numai dacã avem in noi posibilitatea de a o înregistra; ca, prin urmare, constiinta care cunoaste este într'o continuã prefacere: se preface, pe rând, in toate obiectele care îi sunt date spre cunoastere. Aceastã depãsire a individualului, aceastã iesire din noi însine si aceastã identificare cu obiectele care ne sunt date spre cunoastere are pentru noi functiune gnoseologicã.''