Ce e Valentine's Day?


Un prieten ma întrebat ce părere am despre această "sărbătoare internațională"? Informandu-ma i-am răspuns creștinește...

Valentine's Day sau așa cum proclamă unii "ziua dragostei libere" - free love este o "sărbătoare" impusă care deservește kitsch și marketingul. În plus nu are fundament creștin și ce sa vezi, nici măcar istoric. 

Ca dovada astăzi vânzările de flori ciocolata,  jucăriile de  plus,  bibelourile, diverse obiecte (kitsch-uri) cu mesaje siropoase s-au vândut ca-n povesti bineînțeles spre fericirea unora. 

Dacă ar fi să parafrazăm un vestit proverb am zice: "Spune-mi ce sărbătorești, ca să-ți spun cine ești"

Sfântul Valentin este o sărbătoare artificială care a devenit importantă datorită care proclamă iubirea cu orice preț, chiar și atunci când ea nu există. Atunci când iubești, nu e nevoie de o anumită zi anume din calendar pentru a o arăta. 

Pr. Savatie Bastovoi intr-un articol pe această temă: "Nu trebuie să primim șoaptele demonice ale desfrâului dacă avem măcar o mica simpatie pentru acest Sfant Valentin (...)". 

Din păcate pentru o mare parte a lumii dragostea din astăzi nu mai este percepută ca fiind un sentiment romantic, gingaș, afectuos, jertfelnic, ci mai ales se rezumă la priviri, vorbe, gesturi seducătoare spre păcat. 

Ce zice Biserica Ortodoxă? La această întrebare ne răspunde Pr. Prof. Stelian Tofană: "Nu pentru că gândește retrograd,  Biserica Ortodoxă nu este deacord cu această zi, așa cum este ea practicată. Dacă pentru cineva vrea să însemne ceva această zi, îi spune ființei iubite te iubesc și-i duce o floare, nu-i nimic în asta". "Nu există o zi a îndrăgostiților. Toată viața mea și a ta este o zi plină de dragoste pentru cel de lângă noi", a mai spus părintele. Deasemenea biserica romano-catolică nu recunoaște această iubire pentru o zi. 

Iubiți-vă, dar nu greșiți! 

Așadar: Nu ar fi mai bine să avem o zi a moralei - Moral Day? ☺️

Comentarii