4 yrs ·Translate

O ALTĂ OPINIE

.
Dumnezeu a luat prima dată Sf. Sofia creștinilor pentru ereziile în care se scufundase ortodoxia vremii după "sinodul" de la Ferrara-Florența (1438-1439). După câțiva ani, Constantinopolul cade. Din mai 1453, nu s-a mai săvârșit o slujbă creștină.

Aproape 500 de ani, Sf. Sofia devine Marea Moschee Ayasofya.

A stat aproape 100 de ani ca muzeu după ce dictatura kemalistă ultra-secularistă (progresistă) care a "modernizat" Turcia cu gârbaciul tăindu-i rădăcinile (Ataturk este un Lenin la meridian otoman), a început prigoana musulmanilor și, probabil, ca să primească simpatia Occidentului.

Era, din multe puncte de vedere, un compromis acceptat de toată lumea, mai puțin de musulmanii majoritari turci.

Într-un exercițiu pur politicianist, Erdogan, care are un fes ce-i cade pe ochi, redă Ayasofya cultului sunnit.

Gestul enervează Europa.

Dar despre care Europă vorbim? Cea în care cad catedrale sub cupa escavatorului, sunt transformate în cluburi sau locuri în care se face skateboard? Ori sunt arse "accidental"?

Sau la noi, unde după "Colectiv" se arunca cu pietre în catedrala Sf. Trei Ierarhi de la Iași? Sau unde bandele de tefeliști aveau de gând să ia cu asalt Dealul Patriarhiei? Unde presa plină de securiști globaliști incită la ură împotriva Bisericii? În România unde bisericile sunt închise de Sf. Paști din cauza unei false pandemii comandate de OMS, de către politicieni ignari; unde comandantul Arafat cerea delațiune publică prin aprilie contra creștinilor care ar fi amușinat pe la porțile bisericilor? Unde ierarhia apare cu măștile pe față, ca semn de supunere față de Zeul Stat?

România "creștină" unde nu te poți trata de cancer, dar poți face avorturi fără număr în spitalele de stat, plătite din banii contribuabilului, în plină stare de urgență/alertă, adaugându-se celor peste 22 de milioane de copii sfârtecați în pântecele propriilor mame?

În fine, va schimba cu ceva modul în care era vizitată catedrala, inclusiv de creștini? Nu. Când nu e slujbă, oricine poate să o viziteze, iar taxa de intrare a fost scoasă.

Despre modul de manifestare teologico-politică a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol nu comentez pe larg acum, însă ar fi multe de spus și de reproșat. Nu prea se mai înțelege cui slujește aceasta; cu toate bemolurile, e greu să nu-i observi lustrul globalist, care numai pace nu aduce.

Deci, înainte de a blama zgomotos gestul tâmpit al lui Erdogan, să ne întrebăm cât mai merităm noi, creștinii, ca Dumnezeu să ne redea Sf. Sofia - Înțelepciunea Divină.

(Imaginea din interiorul Catedralei este din perioada când era muzeu)

image