5 yrs ·Translate

APELUL FRĂȚIEI ORTODOXE SF. MARE MC. GHEORGHE

SĂ REACȚIONĂM FRAȚILOR!

Către: Consiliul Național de Combatere a Discriminării
In atenția: Colegiului Director

SESIZARE

Subsemnatul..........., posesor al CI seria....nr....., cetatean român, având religia creștin-ortodoxă, domiciliat in localitatea....., strada......, nr......, bl...., apartament...., județ/sector.... , vă aduc la cunoștință o faptă gravă de discriminare și vă rog sa dispuneti cu celeritate măsurile de sancționare a acesteia!

Fapta: in orașul Cluj-Napoca, la „Casa Tranzit” in data de 10 iunie a avut loc spectacolul de teatru "Eu sunt. Și?” în cadrul căruia actorii, îmbrăcați parțial în haine călugărești ortodoxe, au tăiat ceapă pe o icoană catolică reprezentându-L pe Iisus Hristos, folosită pe post de tavă! Actorii sunt: Oana Nemeș, Bogdan Gontineac, Paul Sebastian Popa și Dragoș Lupău; dramaturgie și concept: Dan Boldea; regia: Lorán Betty.
Folosirea batjocoritoare a unor simboluri religioase creștine reprezintă de fapt un act anticreștin de maximă gravitate, care nu poate fi scuzat sub pretextul unei manifestări așa-zis artistice!

Precizez ca ma simt profund discriminat si jignit de acest spectacol care mă lezează în cel mai grav mod, atentand într-un mod odios la credința mea creștin-ortodoxă!

Culmea batjocurii este ca acest spectacol a avut loc in cadrul „Săptămânii Mândriei” a minorităților sexuale si demonstrează intoleranță tocmai din partea acelora care fac apel în mod insistent la toleranță!

Constituția României la art 29 prevede:
"(1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.
(2) Libertatea conştiinţei este garantată; ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc."

Legea cultelor 489/2006, la art. 13, alineatul 2, stipulează că „sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acțiuni de defăimare și învrăjbire religioasă, precum și ofensa publică adusă simbolurilor religioase”.

Deoarece fapta sesizată contravine Constituției și legislației în vigoare vă rog să soluționati cât mai prompt prezenta solicitare conform atribuțiilor CNCD. Pentru aspectele care depășesc posibilitățile de acțiune ale CNCD vă rog să o transmiteți autorităților și instanțelor de judecată competente!

Cu mulțumiri,
.....

image