5 yrs ·Translate

Moise Guran m-a blocat pe Facebook. Bine că nu m-a chemat la baie. Cu ce i-am greșit? Ei bine, mi-am permis să-i spun acestui jurnalist progresist, pe un ton deferent și moderat, că orice comparație între Polonia conservatoare și Germania nazistă e insultătoare. Ce răspunde dl Guran? Că-l trollez, altfel spus că-i parazitez discursul. Câtă infatuare pentru omul care la Europa FM pretinde că vrea să asculte vocea poporului!

Repet: fiecare face ce vrea în lumea online. Comentez foarte rar paginile altor formatori de opinie (nu-l vizitez pe Guran mai des decât pe Mircea Marian, Robert Turcescu ori Sabin Orcan). Am blocat și eu conturi fake sau oameni care jignesc, insultă ori proferează minciuni sfruntate.

Sunt adeptul civilității în orice împrejurare. Respect punctele de vedere contrare filozofiei mele. Consider esențială ieșirea din propria bulă de confort și autoreferențialitate (marea capcană Facebook). Disputa de argumente e vitală pentru viitorul Europei.

Ei bine, un jurnalist care lucrase cândva pentru securistul Dan Voiculescu și care răspândea teoria conspirației pe tema 9/11 (tot din rațiuni de rating) refuză acum instituția dialogului socratic și o banală obiecție de ordin filozofic. (Nu poți uita că un conservator ca Churchill l-a înfruntat pe Hitler și că un conservator polonez ca Ioan Paul al II-lea a dărâmat comunismul, alături de Margaret Thatcher și Ronald Reagan).

Poate trebuie privesc și eu mai atent la bancnota din buzunarul dlui Guran...
Mihail Neamțu

image