5 yrs ·Translate

Rusine sa va fie, domnule primar de Alba Iulia - Mircea Hava! Va place sa defileze garzile austriece zilnic prin Cetatea Unirii, pe banii nostri, dar cand e vorba despre maramureseni de-ai nostri, le interziceti defilarea de 1 Decembrie, dupa ce au mers prin frig cu cai si carute sute de kilometri?!? Daca va plac mai mult uniformele austriece decat portul traditional romanesc, de ce nu ne lasati, si va mutati la Viena?

"Primiți ca niște eroi în alte orașe, maramureșenii plecați cu căruțele la Alba pentru a reface drumul Unirii, au fost umiliți de primarul Mircea Hava. Edilul iubitor de austrieci i-a trimis în câmp și nu i-a primit la paradă pe 1 decembrie.

Peste 100 de maramureșeni au refăcut drumul străbătut acum 100 de ani de strămoșii lor până la Alba Iulia. În drumul lor, aceștia au fost întâmpinați peste tot ca niște eroi, fiind așteptați de autorități și de oameni simpli.
În straie de gală și cu steagul Țării, moroșenii au refăcut rumul de peste 300 de kilometri în câteva zile, primind aplauze pe traseu.

Din păcate, entuziasmul lor a fost stricat de către atitudinea autorităților locale din Alba Iulia, cetatea Unirii. În loc să intre triumfal în orașul în care acum 100 de ani, strămoșii lor „semnau întregirea”, vorba cântecului, aceștia au avut parte de o surpriză neplăcută.

Nu numai că nu au avut parte de vreo intrare triumfală, dar autoritățile i-au obligat să ocolească Alba Iulia, îndrumându-i pe centura orașului. Caii au fost trimiși în câmp, iar oamenii puși să doarmă în Geoagiu-Băi, în județul Hunedoara, la peste 52 de kilometri de Cetatea Unirii!

În tot acest timp, niciun oficial al Primăriei nu a avut decența să-i salute pe moroșeni. Nici pe 1 decembrie, Marea Zi a Marii Uniri, nu a fost mai bună. Maramureșenii au aflat că nu sunt primiți la paradă, aceștia rămânând disperați în public, în spatele „oficialităților”. Singurul eveniment unde au fost acceptați a fost slujba de sfințire a Monumentului Unirii, săvârșită de Patriarhul României, PF Daniel.

Primăria Alba Iulia este condusă de liberalul Mircea Hava, cel care a găsit resurse pentru a restaura cetatea habsburgică, dar lasă în pământ de ani de zile cea mai veche bazilică ortodoxă de la Nord de Dunăre. Acesta a avut ideea de a pune să defileze prin oraș soldați îmbrăcați în costumele armatei habsburgice. Protestele asociației NeamUnit față de acest gest au rămas fără efect pentru edilul din Alba." - text preluat de pe Activenews; foto - pressone.

ATENTIE: Pentru cine ne acuza ca am fi scris noi articolul din postarea principala: noi doar am preluat acest articol din presa, nu este scris de noi. Noi nu suntem jurnalisti, si nu putem sa garantam 100% pentru veridicitatea informatiilor preluate din alte surse din presa.

image