Ultima grădină zoologică umană a fost organizată acum 64 de ani, în țara de unde vine azi lumina pentru toată Europa. Copilul din fotografie, foarte probabil, trăiește și asistă in continuare la "civilizația" de pe bătrânul continent.

Pe 17 aprilie 1958, Belgia a deschis târgul mondial, care includea o „grădina zoologică umană” cu bărbați, femei și copii de culoare în „condițiile lor natale” în Congo, pe atunci o colonie belgiană.

Oamenii folosiți au fost abuzați și batjocoriți de privitorii albi, care au aruncat bani și banane peste gardul de bambus pentru a încerca să provoace o reacție.

Congolezii de la expoziție, precum și muncitorii congolezi de la târg, au rămas într-o clădire izolată, în spații de cazare înghesuite cu restricții de primire a vizitatorilor sau de a putea ieși, până la încheierea târgului, în octombrie, adică o jumatate de an de închisoare, doar pentru delectarea "civilizaților" belgieni. Asta în condițiile în care in Congo, colonialismul belgian a ucis între 8 și 15 milioane de oameni.

Grădini zoologice umane au fost organizate de la începutul secolului XX în locuri precum Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Norvegia, Franța, Spania(chiar în parcul Retiro).

Ca să știți cine ne cere nouă, azi, să îngenunchem.

image