Despre esenta si vesnicie
Despre esenta si vesnicie

Despre esenta si vesnicie

@despreortodoxie

„Postul era post, nici nu se putea pune problema. Ce ți se punea înainte aceea mâncai. Că mai dădeai şi de oală câteodată, asta era altceva. Dar să ştiți că toate lucrurile astea din copilărie, adică ceea ce nu respectam, când îți spuneau părinții una şi tu făceai alta..., toate consecințele le aveai. Nu rămânea nimic neplătit înaintea lui Dumnezeu. Când mergeam cu vitele, mama îmi punea mancare de post, dar veneau alți copii cu brânză, cu altele şi eu mai mâncam cu ei acolo. Dar să ştiți că într-o săptămână le trăgeam toate; ori că stâlceam un deget la picior, sau se-ntâmpla să cazi cumva să te loveşti la ochi..., dar nu rămâneai nepedepsit. Ei, în clipa în care pătimeai, simțeai că-i pedeapsa lui Dumnezeu.“ (Părintele Iustin Pârvu)

image

„Vă vorbesc ca un om care doreşte să meargă pe urmele lui lisus, care doreşte să facă o călătorie în duh cu fiecare dintre voi, care crede în iubire, deşi poate că nu o practică aşa cum trebuie, care crede în iertare, deși poate că nu sunt chiar aşa de iertător cum trebuie, care crede în rugăciune și asceză, deși poate că nu sunt un om de mare rugăciune și asceză, dar undeva...pe la mijloc sunt, și tare aș vrea să fim cu totii acolo unde ar trebui.“ (Părintele Gheorghe Calciu, Cuvinte vii)

image

„Cu alte cuvinte, întrebarea cardinală dacă, cu toate aceste căi de depăşire ce ne stau la îndemînă, sîntem sortiți să rămînem închişi în noi sau să ne întregim în celălalt? Întrebarea dacă cunoaşterea noastră şi dragostea noastră, fiind ceea ce sînt, pot totuşi, în anume împrejurări, să treacă dincolo de noi? Arătarea împrejurărilor în care această trecere e cu putință: mişcarea celuilalt înspre noi, întruparea; arătarea a cine este Celălalt şi a felului în care se petrece această mişcare către noi; arătarea, prin analogie, a felului în care, dincolo, la El, Logos şi Eros se îmbină, nefiind unul și altul decît firea şi făptuirea unuia şi aceluiaşi chip.“ (Mircea Vulcănescu, Bunul Dumnezeu cotidian)

image

“Daca Domnul a fost prigonit si nedreptatit, si noi vom fi prigoniti de aceleasi puteri care au prigonit pe Hristos; daca Hristos a suferit si a fost rastignit, nici noi vom scapa de suferinta si de rastignire, fie, poate, pe cruci nevazute, numai de vom urma Lui cu adevarat in caile inimii noastre. Daca Domnul S’a schimbat la Fata, si noi ne vom schimba la fata, si inca de aci, de pe pamant, numai de ne vom asemana Lui in nazuintele noastre launtrice”. (Sfântul Sofronie Saharov)

image

„În aceasta şi constă «acordul voii omeneşti cu voia lui Dumnezeu»: ceea ce voieşte Dumnezeu, aceea voiesc şi eu; ceea ce nu voieşte El, nu voiesc nici eu. Nimic nu este mai puternic decât această dragoste!“ (Sfântul Ioan Maximovici)

image